loopbaancoach-saskia-tonkes-interview

 

Vijf vragen aan Saskia Tonkes

 

1. Waarom ben je loopbaancoach geworden?

Mijn inziens is dit het meest inspirerende vak wat er is! Wat is er mooier om mensen hun passie te zien leven? Ik zie het als mijn uitdaging om deze passie bij anderen naar boven te halen en zo mogelijk te verbinden aan werk.
Na een aantal omzwervingen heb ik zelf een loopbaantraject gevolgd, waarna ik een coachopleiding ben gestart en bij een landelijk bureau voor loopbaanadvies- en outplacement terecht ben gekomen. Hier vielen alle puzzelstukken op hun plek en wist ik het zeker, dit is wat ik wil ………….. loopbaancoach worden!
Als ervaringsdeskundige weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om werk te doen wat echt bij je past, waar je iedere dag weer met plezier mee bezig kunt zijn.
En laat het nou net mijn grootste passie zijn, om me bezig te houden met persoonlijke ontwikkeling.

2. Wat motiveert jou in het begeleiden van mensen?

Wat mij motiveert, is een bijdrage te mogen leveren aan de groei van een ander. Zelf ben ik erg dankbaar voor de mensen, die mij geholpen hebben in mijn zoektocht naar de best passende bestemming. En zo hoop ik dit ook voor anderen te kunnen betekenen. Mijn visie is dat ieder mens een uniek talent bezit en samen gaan we op zoek naar deze parel. Het is als het ware een ontdekkingsreis, waarbij we een bepaalde periode samen op pad gaan.

3. Wat probeer je de cliënten mee te geven?

Dat ze kunnen vertrouwen op hun eigen kracht en bewust worden van hun unieke set aan eigenschappen en talenten. Op het moment dat ze daar voor durven te gaan staan, komen ze volledig tot hun recht en ontstaat er iets heel krachtigs. Als coach ben ik intensief betrokken bij de ontwikkeling en de groei van de gecoachte. Mijn werkwijze kenmerkt zich door een open, nieuwsgierige houding, waarbij ik optimaal kan afstemmen op de ander. Ik ben enthousiast en gedreven en heb een sterk geloof in mensen en hun mogelijkheden. Vanuit liefde voor de mens, vind ik het belangrijk dat ieder zichzelf durft te zijn met al zijn/haar mooie en minder mooie kanten.

4. Wat is jouw visie op persoonlijk ondernemerschap?

Mijn visie op persoonlijk ondernemerschap is het tonen van leiderschap. Voor mij betekent dat naast het zelfstandig ondernemen ook de verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit van leven. Zoals het goede voorbeeld geven en het beste uit jezelf halen. Kortom, voorkomen dat je ooit tegen jezelf hoeft te zeggen, had ik maar …….  je kan beter spijt hebben van de dingen die je gedaan hebt, dan spijt hebben van de dingen die je niet gedaan hebt!

5. Welk boek inspireert je als loopbaanbegeleider?

Dat zijn natuurlijk vele boeken, maar op dit moment ben ik het meest enthousiast over het boek “Leef” van Jan de Dreu. Dit boekt maakt een reis door zeven dimensies van zingeving en ondersteunt in de begeleiding bij veranderingen. Het was onderdeel van mijn opleiding bij De Voorde. Tegenwoordig adviseer ik het regelmatig aan mijn cliënten. Het is heel toegankelijk geschreven en geeft een theoretisch kader bij de toepassing van een methodiek, die ik regelmatig hanteer.

footer